O nama

Grupu LegendE iz Beograda čine šestorica članova:

  • Ivan Milinković – pevač ( solista )
  • Zoran Dašić – kompozitor, tekstopisac, bas-prim, gitara i prateći vokal
  • Lazar Marin – gitara i prateći vokal
  • Pero Krznanić – bas gitara i prateći vokal
  • Želimir Vasić – bubnjevi, udaraljke i prateći vokal
  • Predrag Stojković – klavijature, klavir i aranžmani

Biografije članova:

Ivan Milinković

Solista Ivan Milinković član je grupe LegendE od 1989. godine. Pre nego što je postao član grupe bio je devet godina u Beogradskoj operi, od toga pet godina u horu, i četiri godine solista u sporednim i glavnim ulogama. Sa statusom estradnog umetnika dobio je više nagrada: drugo mesto i prva nagrada publike na takmičenju mladih pevača narodne izvorne muzike u Pirotu ’86. godine, četvrto mesto na takmičenju mladih operskih pevača u Beogradu 1993. godine. Dobitnik je i prve nagrade na takmičenju mladih operskih pevača u Pjong Jangu u Koreji 1995 godine. Živi i radi u Beogradu…

Zoran Dašić

Osnivač i vođa popularne grupe LegendE Zoran Dašić-Daša, njihov tekstopisac, kompozitor, gitarista i tamburaš. Ima mnogobrojne estradne nagrade, status priznatog umetnika. Član je Udruženja kompozitora Srbije, član Udruženja književnika Srbije, član Srpske akademije scensko-muzičkih umetnosti, piše muziku za pozorište i film i objavio je tri knjige pesama. Zaposlen je u RTS-u. Živi i radi u Beogradu…

Lazar Marin

Drugi osnivač grupe LegendE je Lazar Marin-Laza, gitarista i prateći vokal benda. Nekada je pevao u horu sadašnjeg „Obilića“, inače „Krsmanca“ – odakle je potekla i većina članova ovog sastava. Obavlja poslove PR menadžera grupe LegendE. Živi i radi u Beogradu…

Pero Krznanić

Basista Krznanić Pero u grupi LegendE svira od 1992. godine. Pre toga je bio u Velikom narodnom orkestru Televizije Beograd. Završio je fakultet muzičkih umetnosti u Beogradu. Bavi se estradnom delatnošću, živi i radi u Beogradu…

Želimir Vasić

Želimir Vasić poznatiji publici kao Žak, bubnjar i perkusionista grupe LegendE. Radio je u Beogradskoj filharmoniji 16 godina. Zaposlen u pozorištu na Terazijama na mestu perkusioniste, a član grupe je od 1998. godine. Živi i radi u Beogradu…

Predrag Stojković

Najmlađi član grupe LegendE, Predrag Stojković-Peđa, klavijaturista i aranžer u grupi, profesor muzike, harmonije, kontrapunkta i muzičkih oblika. Član grupe postao je novembra 2003.godine. Pre toga svirao je u bendovima “Allisa” i “Frenky”.
Sarađivao sa Beogradskom filharmonijom, Pozorištem na Terazijama, i skoro svim izvođačima na domaćoj muzičkoj sceni. Živi i radi u Beogradu…

Koncertni istorijat:

Grupa LegendE osnovana je u Beogradu 1988. godine, kada i objavljuje svoj prvi album. Prva koncertna sezona grupe počela je na Bogojavljanje 19. januara 1995. godine, koncertom u beogradskom Sava Centru i do februara 2018. godine održano je 58 koncerata u istoj dvorani. Tradicija koncerata u Sava Centru se nastavlja već dvadesettri godine neprekidno, i svaka nova koncertna sezona započinje u Sava Centru, zatim grupa LegendE nastavlja sa turnejom po gradovima širom Srbije, regiona i inostranstva.

Grupa LegendE je održala preko dve hiljade koncerata u Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Bosni i Hercegovini, Mađarskoj, Poljskoj, Kipru, Švedskoj, Sloveniji, Švajcarskoj, Austriji, Kanadi, Nemačkoj, Australiji, SAD-u, Rusiji, Francuskoj i Rumuniji.

Jubilarni – hiljaditi koncert obeležen je 05. februara 2005. godine a proslava dvadesetog rođendana grupe LegendE obeležena je februara 2008. godine, u velikoj dvorani Sava Centra.

Grupa LegendE je imala veliki jubilej 2012. godine, obeležila je 25 godina postojanja i uspešnog rada i taj značajan jubilej je proslavila radno, tako što je svojoj vernoj publici priredila veličanstvene koncerte u Sava Centru 4. i 14. februara.

Zbog velikog interesovanja publike, iste godine održan je i dugo očekivani 50. koncert u velikoj dvorani Sava Centra 7. aprila pod sloganom „U susret pedesetom koncertu“, koji je bio posebno veličanstven i harizmatičan po mišljenju publike, jer je samo sa svojom publikom, vernim poštovaocima i prijateljima, u izuzetno dinamičnoj i veseloj atmosferi proslavljen jubilarni koncert.

Krajem 2012. godine izdavačka kuća PGP RTS objavljuje trostruki album grupe LegendE pod nazivom „Trilogija“, sa 59 odabranih najlepših pesama, kao posebno muzičko izdanje i priznanje grupi LegendE za izuzetan dugogodišnji rad i saradnju. Izdanje je zbog velikog interesovanja poštovaoca grupe dopunjeno novim tiražima krajem 2013. godine, kao i početkom 2018. godine.

Posebno značajna i jubilarna je bila i 2014. godina jer je grupa LegendE svojim koncertima 8. i 23. februara obeležila 20 godina neprekidnog koncertnog izvođenja u velikoj dvorani Sava Centra, po čemu smo jedinstveni jer to ni jedan muzičar ili grupa nije uradio, i tim povodom nam je direktor Sava Centra uručio svečanu Plaketu za dugogodišnju, neprekidnu saradnju. Još jedno izuzetno priznanje grupa LegendE je dobila 12. aprila u Narodnom pozorištu – „Zlatni beočug“    za 2013. godinu, to je godišnja nagrada za trajni doprinos kulturi Beograda koju dodeljuje Kulturno prosvetna zajednica Beograda.

I ova 2018. godina, u kojoj grupa LegendE obeležava 30 godina postojanja, započeta je fantastičnim 58. koncertom u Sava Centru održanim 16. februara.

 

Nagrade i priznanja:

Grupa LegendE je dobitnik mnogih nagrada i priznanja: 10 nagrada “ Oskar popularnosti ”, 9 priznanja “Melko”, 7 nagrada “ Zlatni Melos ”, “ Zlatni violinski ključ ” PGP-a za tiraž, 4 zlatne ploče, nagrada Beovizije za pesmu iz filma “ Jesen stiže dunjo moja ”, veliki broj priznanja za humanitarne koncerte, nagrade sa nekoliko domaćih festivala. Grupa LegendE je deset puta, od 1995. godine proglašavana za grupu godine, a poslednje priznanje je dobila novembra 2011. godine – sedmi “Zlatni Melos”. Pored ovih priznanja, dobitnik je “ Zlatne palme” i “ Beogradskog pobednika ”. Ipak, 2014. godina je posebno značajna grupi LegendE zbog dva posebna priznanja a to je Plaketa Sava Centra koja im je dodeljena jer su jedini izvođači koji su neprekidno 20 godina održavali koncerte u velikoj dvorani i priznanje “ Zlatni beočug “ za 2013. godinu, godišnje nagrade za trajni doprinos kulturi Beograda, koje im je Kulturno prosvetna zajednica Beograda dodelila 12. aprila 2014. godine u Narodnom pozorištu.

Februar 2018. godine.

Vaša grupa LegendE